Spread the love

A Black Friday őrület napjainkra meghódította az egész világot. Az Amerikai Egyesült Államok mellett számos európai országban meghonosodott, de még Mexikót vagy éppen Pakisztánt is említhetnénk az akciókban részt vevő országok közül. Magyarországon első alkalommal 2013-ban élvezhették a vásárlók ezt a hatalmas leértékeléssel és készletkisöpréssel járó vásárlási lehetőséget. Abban az évben ugyanúgy november 29-ére esett ez a várva várt nap, ahogy ez ebben az évben, 2019-ben is lesz. Mivel itthon nincs hálaadási ünnep, ezért csak a hivatalos, névadó pénteki nap akciójának a dátumát vették át hazánkban, de ettől függetlenül akár már napokkal, sőt hetekkel előtte is megkezdhetik az akciót vagy utána még meg is hosszabbíthatják ezt az leértékelést a kereskedők. A legnépszerűbb és legkeresettebb árucikkek általában a műszaki cikkek, az elektronikai termékek. Ezek közül is az egyik legkedveltebb termék a notebook vagy laptop. A Media Markt, az Euronics, az eMAG vagy az Extreme Digital, sőt mára az Alza.hu is beszállt a versenybe, és több weboldalról is könnyedén rendelhetnek. Ilyenek például a laptop.hu vagy a notebook.hu oldalak is, amelyeket szintén érdemes felkeresni. Hatalmas kedvezményekkel kínálnak mindenféle technikai eszközt.

Vásárolhatnak személyesen, ahol műszaki cikkről legyen szó, egy eladó segítsége mindig jól jöhet vagy online felületről, ahol fontos odafigyelni, hogy a leadott rendelés akkor számít végleges megrendelésnek, ha azt visszaigazolták, vagy sikeresen kifizették. Az ajánlatokat a kereskedőknek az online felületeken jogukban áll felfüggeszteni, ez akár lehet a készlet elfogyása esetén vagy akár módosíthatják is azokat. Az is fontos, hogy egy weboldal az egymást követő megrendelések és vásárlások miatt nem egyszerre teszi ki mindegyik notebookját, hanem folyamatosan frissíti áruválasztékát, annak érdekében, hogy a későn ébredők vagy a később érkező vásárlók számára is kiváló ajánlatokkal tudjanak kedveskedni, persze ez a rendelkezésre álló készlet függvénye is.

A mai hatalmas választék mellett még a hozzáértőknek sem mindig könnyű gyorsan választani, pedig a Black Friday napon néha muszáj gyorsnak lenni a sikeres vásárlás érdekében. Ezért mindenképpen érdemes egy-két dolgot összeszedni arról a notebookról, amit meg szeretnének olcsóbban, akciósan vásárolni a Black Friday akció keretében. Könnyen elveszhetnek a byte-ok világában, ha nincs megfelelő információjuk arról, hogy mire szeretnék használni, mekkora teljesítményű legyen, mekkora méretű kijelzővel vagy milyen sebességgel rendelkezzen, mekkora memória, tárhely legyen a vágyott laptopjukban. Összeszedtünk néhány fontos szempontot, mielőtt elérkezik a Black Friday akció, hogy teljesen felkészülten vágjanak bele a leértékelések viharos tengerébe ezen az őrült akciókkal teletűzdelt napon.

Természetes, hogy a legfőbb szempont az, hogy mekkora a kedvezmény egy-egy notebookra. Ez kereskedőként is változhat, és még ha az ár kedvezőbbnek is tűnik, mint a másik, akkor is az összehasonlítást érdemes elvégezni, hiszen lehet, hogy az egyiknek kisebb a processzora vagy nem kínálnak hozzá operációs rendszert. Sok különbség lehet a laptopok között a kedvezményes árakon kívül is.

Első lépésként tudniuk kell, hogy mire szeretnék használni a laptopot. Vannak, akik otthoni internetezésre, videónézésre, email olvasásra szeretnék használni a notebookjukat. Mások üzleti céllal keresgetnek új készüléket, mindennapi használatra, üzleti kommunikációra, levelezésre, grafikus vagy bármilyen más jellegű szerkesztésre. Persze egy üzleti célra kifejlesztett laptop többe fog kerülni, mint egy otthoni célra szánt notebook. Olyanok is akadnak, akik kifejezetten játékhoz, szórakozáshoz keresnek új gépet. Ez mindenki számára nagy segítség lehet, hiszen ezzel több szűrési feltételt is kipipálhat, és mind árkategóriában, mind pedig a találati arányokban szűkített a keresett választékban.

Az otthoni gépeknek teljesen más lehet a külsejük, más design által készítik őket, és esetleg beérik egy kisebb teljesítménnyel is. Lehetnek színesek, míg egy üzleti gép általában fekete vagy szürke, ritka esetben fehér borítást kaphat. Lehet nagyon vékony és könnyű, ez akkor fontos, ha sokat hordozzák magukkal, de lehet vastagabb is. Az üzleti felhasználásra szánt gépeknél a biztonság és a megbízhatóság mellett a gyorsaság és a teljesítmény szempontja szokott a leginkább meghatározó lenni a keresésben. Akik játékokhoz vesznek notebookot, nekik pedig az erősebb processzor és egy extra minőségű videókártya a legfontosabb keresési feltétel. Mindegyik felhasználási célra igényektől függően lehetnek még extra fejlesztési kívánságaik, amelyek által még erősebb, gyorsabb, és minőségibb gépet szeretnének. A gyártók különböző kategóriákba sorolják a notebookokat, méretük, márkájuk, fejlesztésük, teljesítményük és minőségük alapján, így is megkönnyítve a vásárlók dolgát. Ezért is fontos egy szűrést végezni a keresésnél, hogy leegyszerűsítsék saját maguknak a találatok számát.

A Black Friday nap alkalmával azt is előre eldönthetik, hogy milyen márkájú készülékre vadásznak. Vannak, akik kifejezetten egy márkához ragaszkodnak, jó, vagy kevésbé jó tapasztalatuk alapján. A Lenovo, a Dell, a Hp, az Acer, az Asus, az Apple, a Microsoft, a Samsung vagy a Razer, és a Fujitsu márkák között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének és igényének megfelelő laptopot. Ezen a napon még az is előfordulhat, hogy egy többszázezer forintos notebookhoz a feléért hozzájuthatnak. Figyelni kell arra is, hogy melyik készüléket vajon miért értékelték le akkora mértékben. Ennek több oka is lehet, de mindenképpen érdemes utánajárni. Ha például találnak egy olyan laptopot, rendkívüli akciós áron, amelyet szerettek volna, de kicsi benne a memória, el lehet gondolni azon, hogyha megveszik, még mindig van lehetőségük arra, hogy bővítsék, akár ugyanúgy, a Black Friday napon szerzett olcsóbb, de minőségi memóriával. Így két legyet ütve egy csapásra, igen kedvező áron hozzájuthatnak egy szuper készülékhez, ha összerakatják. A szervizelés költsége is beleférhet, persze a garancia miatt nagyon fontos ezt a lehetőséget megkérdezni, nehogy emiatt vesszen el a garanciája a notebooknak. Ha egy helyen veszik meg, lehet, hogy még a beszerelést is olcsóbban vagy ajándékba megkapják, a fekete péntek nap keretében.

Érdemes a nagyon olcsóra leárazott notebookoknál megvizsgálni, átnézni minden szempontot, hiszen ezen a napon, az akció keretében biztosan minden olyan régebbi fejlesztésű laptopot megpróbálnak nagyon olcsón eladni a kereskedők, amelyekről tudják, hogy teljes áron már biztosan nem fogják tudni értékesíteni. Persze ettől ez még nem jelenti azt, hogy ezek a laptopok rosszak, csak a felszereltségük nem felel meg, nem elegendő estleg minden feladathoz és nem a legújabb fejlesztések vannak benne. Ezeket a gépeket ugyanúgy fel lehet turbózni, akár akciósan megszerzett alkatrészekkel, de itt is tudni kell, hogy mire akarják használni a notebookot.

A Black Friday akciója kifejezetten alkalmas arra, hogy vegyenek egy új, jó minőségű laptopot olcsóbban, mint az eredeti ára, vagy márkás és színvonalas kiegészítőkkel feljavítsák notebookjuk teljesítményét a saját igényeikhez mérten.

Reméljük kedvet kaptak és tudtunk segíteni cikkünkkel a Black Friday napi notebook vásárláshoz.