Spread the love

Ha fekete péntek, akkor óriási akciók. Az Amerikából indult esemény, mára már meghódította kis hazánkat is, ezzel együtt az itt letelepült üzletházakat, boltokat, szolgáltatókat is egyaránt.

A fekete péntek általában november utolsó pénteki napját jelenti, amikor is a legtöbb kereskedelmi cég, bekapcsolódik egy akcióba a vásárlók begyűjtése szempontjából. Évről évre nagyobb és nagyobb sikerrel. Ez az a nap, amikor mindenki jól jár, mind a cég mind pedig a vásárló részéről. Ez a már majdnem, hogy ünnepnek nevezhető esemény, általánosságban egy napig elérhető, viszont az utóbbi években több üzletlánc tartja egész hétvégén, vagy akár egész héten a nagy érdeklődés tekintetében.

Miért is olyan felkapott ez az egész? Természetesen mi vásárlók szeretünk minél olcsóbban hozzájutni a termékekhez, beszéljünk bármiről, ez a nap pedig lehetőséget nyújt nekünk ebben. A kedvezmények nagysága természetesen üzletenként eltérő, és nem tudunk megvásárolni egy láncfűrészt ilyenkor sem pár ezer forintért, viszont jelentősen olcsóbban igen. A százalékok öt, tíztől akár ötven vagy hatvan százalékig is terjedhetnek. Mikor éri hát meg nagyobb értékű vásárlást lebonyolítani, ha nem ilyenkor?

A kedvezmények természetesen elérhetőek az üzletekben, nyitvatartási időben, de ezen felül még online is, ami 00:00-tól 23:59-ig tart. A web oldalakon történő vásárlás előnyei közé sorolható mindenképp az, hogy a szállítás a legtöbb esetben természetesen ingyenes, sőt egy szűrő segítségével kiválaszthatjuk a nekünk legfontosabbnak ítélt tulajdonságokat is egy-egy termékkel kapcsolatban. Ezen felül a szűrő abban is a segítségünkre lehet, hogy megnézzük a termékeket százalékok alapján. És ez még nem minden, hiszen elkerülhetjük a sorban állást, a tömegeket és a bajlódást a parkoló hely keresésével, és természetesen, ha a kiválasztott termék nem elégíti ki igényeinket, lehetőségünk van azt visszaküldeni.

Számtalan dolog érhető el ezen a napon olcsóbban, ezek között a ruhák, szolgáltatások, lakberendezési eszközök, parfümök, utazások és nem utolsó sorban a műszaki cikkek.

Tulajdonképpen, talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy az utoljára említett cikkek a legkelendőbbek ezeken a napokon. Miért? Mert az általánosságban amúgy is drága eszközöket, jóval kedvezőbben mondhatjuk magunkénak. És, hogy mi tartozik a műszaki cikkekhez? Mobiltelefonok, tabletek, okos órák, porszívók, turmixgépek, háztartási kis és nagy gépek. Ezek mind-mind nem csak hasznosak, de ebben az időszakban nem elfelejtendő, hogy karácsonyi ajándéknak is tökéletesek.

Az üzletek általában előre felhívják a vásárlók figyelmét a következő akciókra, de érdemes előtte tájékozódni, hogy a garancia biztos legyen a kellemetlenségek elkerülése végett.  Érdemes tudni, hogy a kereskedőnek minden újonnan értékesített termékre kötelező szavatosságot vállalnia – jogszabály alapján legalább 2 évig, ha a termék jótállásra kötelezett, 1 év jótállás is jár hozzá. Ez akkor is érvényes, ha a terméket az eredeti ár töredékéért vásároljuk, vagyis nincsen az a raktáron maradt termék, amire ne járna szavatosság, vagy adott esetben jótállás.

Műszaki cikk vásárlásakor érdemes előre tájékozódni, hogy mik is az elvárásaink, hiszen ezek a termékek nem olyanok, mint egy pulóver, hogy megtetszik és jó is lesz. Legyünk körültekintőek, olvassunk utána, kérjük ki az eladók és hozzáértők véleményét mindenképpen az adott termékről. Érdemes a nagy nap előtt intézni ezeket a dolgokat, hiszen rohamosan fogyhatnak a készletek, nem biztos, hogy lesz elegendő idő ezek felmérésére.  Ezek mellett, bármire is van szükségünk, bármit is készülünk vásárolni, gondoljuk végig, hogy az adott termékkel kapcsolatban mik az elvárásaink, milyen hosszú időre tervezünk vele, melyik márka az ami szimpatikus, esetleg már bevált nekünk, térképezzük fel, ha nagyobb berendezésről van szó, hogy hova szeretnénk tenni, ezáltal vegyük figyelembe a méretet, nehogy akkor érjen kellemetlen meglepetés, amikor már hazavittük a terméket.   Fontos, hogy ne babonázzanak meg a fantasztikus árak, ne verjük magunkat felesleges költekezésbe, tényleg azt vásároljuk meg amire szükségünk van.