Spread the love

A Black Friday – magyarul Fekete Péntek – kapcsán nagyon eltérnek a vélemények az emberek körében. Vannak, akik imádják ezt a napot és alig várják a nagy leárazások napját, azonban vannak, akik szkeptikusan állnak a dologhoz és vannak, akik egyesen utálják a Black Friday őrületét.

A Black Friday nem olyan régen tört be Magyarországra, de azóta évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Eredetileg Amerikából indult ki, ahol hagyományosan a november negyedik csütörtökjére eső hálaadás napját követi, hogy miután mindenki jól teleette magát pulykával, indulhasson is a nagy bevásárlás a karácsonyi ünnepekre készülve. Ekkor cserélik le az üzletek a pulykás-indiános dekorációkat a karácsonyi díszítésre. Sokan ilyenkor négy napos hétvégét tartanak Amerikában, így van idejük kihasználni a Black Friday nyújtotta kedvezményeket és már éjfélkor tömött sorokban állnak a boltok előtt.

A legtöbb ember azon a véleményen van, hogy karácsonyi ajándékokat úgyis venni kell, tehát miért is ne használnák ki, hogy a Black Friday-en olcsóbban beszerezhetik ezeket.

A Black Friday-re vonatkozó vélemények között azonban rengeteg kritikai is akad, mind kereskedői, mind fogyasztói oldalról. Egyesek az amerikai eredete miatt támadják, mások a piacra gyakorolt hatását kérdőjelezik meg. A vásárlókban pedig gyakran merül fel a kérdés, hogy valóban jól járnak-e a Black Friday során a megvásárolt termékekkel.

Mennyire valósak a Black Friday által meghirdetett akciók?

Talán a legfőbb kérdésként szokott felmerülni az emberekben, hogy mennyire számítanak akciósnak valójában a Black Friday során kedvezményesen feltüntetett árak.

2018-ban a Kosárérték magazin megvizsgálta a meghirdetett akciókat az átlagos piaci árakkal összehasonlítva. 89 egyedi ajánlatot vizsgáltak, amelyeket ezután három kategóriába soroltak. Az Igazi Black Friday árkategóriába sorolták azokat az ajánlatokat, amelyek alacsonyabbak, mint a megelőző időszakban elérhető legalacsonyabb ár – vagyis valóban jó vételeknek számítanak. Ebbe a kategóriába mindössze a vizsgált ajánlatok 37%-át sikerült sorolni. A Kedvező Ár kategóriánál a Black Friday ár magasabb, mint a megelőző időszakban elérhető legalacsonyabb ár, de alacsonyabb, mint a piaci átlagár, tehát ezek a termékek a jó áron kaphatók, de nem kiemelkedően akciósnak nevezhető ajánlatok. Ebbe a kategóriába 58,5%-át tudták sorolni az ajánlatoknak. Az harmadik a Nem éri meg kategória, vagyis a Black Friday ár magasabb, mint a megelőző időszak piaci átlagára, tehát ezek valósnak nem tekinthető akciók, a vásárlók véleménye szerint “átverésnek” titulált ajánlatok. Ide mindössze csak 4,5% volt sorolható, bár annak, aki pont egy ilyenbe fut bele, még ez a százalék is magasnak mondható.

A vizsgált ajánlatok a piacon elérhető átlagárhoz képest 78%-os árszinten, tehát 22% kedvezménnyel, míg a piacon elérhető minimálárhoz képest 101%-os árszinten, tehát 1%-kal drágábban voltak megvásárolhatók.

Összefoglalva az igazán egyedi és megismételhetetlen ajánlatok helyett túlnyomó többségében valamivel a piaci átlagár alatti, de közel sem világmegváltó árakat találnak a vásárlók.

Mi a véleménye a magyar lakosságnak a Black Friday-ről

A Picodi.com egy elemzői kérdőíves kutatással végeztek felmérést a magyarországi lakosság körében arról, hogy hogyan is viszonyulnak a Black Friday-hez. Többek között arra is választ kapunk a felmérésekből, hogy egyes boltok akciói mennyire számítanak megbízhatónak, mi vezérli a leginkább a vásárlókat, és körülbelül mennyit szándékoznak költeni a magyarok a Black Friday nap őrületében.

A felmérésben megkérdezettek 50%-a nyilatkozott úgy, hogy ki fogja használni a Black Friday nyújtotta kedvezményeket. Ezeknek a 78%-a mondta az, hogy már az akciók megnyitása előtt szándékában áll félretenni a nagy napra, 5%-uk pedig hitelt is tervez felvenni a Fekete Péntekre, vagy részletfizetési lehetőséget fog igénybe venni.

Kiderült az is, hogy a vásárlók közül tízből hétnek már előre megtervezett, konkrét elképzelés van arról, hogy pontosan mit is fog vásárolni. Az emberek 42% mondta azt, hogy kifejezetten a karácsonyi ünnepek miatt szeretnék igénybe venni a Black Friday kedvezményeit. Az ünnepi készülődés mellett azonban 53 % magának vásárolna, 32%-uk pedig valamilyen háztartási eszközt szeretne vásárolni.

Megkérdezték az embereke arról is, hogy mennyire tartják valódinak a meghirdetett akciókat. 92%-uk mondta azt, hogy tényleg valódi kedvezményekkel találkoznak a Black Friday ideje alatt, 8%-uk azonban kételkedtek ebben és úgy gondolják, hogy sok webáruház vagy üzlet csak figyelemfelkeltésre használja a Black Friday kedvezmények meghirdetését, de a valós árak valójában nem alacsonyabbak az eredetinél.

Mi a véleményük a kereskedőknek?

A Black Friday akcióiban résztvevő kereskedőknek a jelentős része még némi veszteséget is hajlandó ilyenkor elkönyvelni. Ma a műszakicikkekkel kereskedők például mindössze 10-15 százalékos haszonkulccsal dolgoznak a boltok, tehát az ennél nagyobb kedvezményeken az üzletek általában buknak. Ezt azonban elmondásuk szerint megéri vállalniuk, mert hosszabb távon sok visszatérő ügyfelet szereznek a Fekete Pénteken, akik nem csak a leárazott termékeket fogják megvenni később.

Tehát elmondható, hogy a Black Friday a kereskedők részéről egy igazán jó marketingfogás. Valamelyik cég tisztességesen valóban alacsonyabb árakat hirdet meg, de bizony találkozhatunk átverésekkel is. Vásárlói szempontból valóban jól járhatunk a Black Friday nyújtotta kedvezményekkel, ha alaposan tájékozódunk előtte. Érdemes már jóval a Black Friday előtt nézegetni az árát annak a terméknek, amiről úgy gondoljuk, hogy valóban szükségünk van rá és szeretnénk majd akciósan megvásárolni a Fekete Pénteken. Ha felkészülünk a napra és nem esünk az értelmetlen vásárlások csapdájába, akkor csak jól járhatunk a Black Friday lehetőségével.