Spread the love

Black Friday története

A Black Friday igaz történetére több különböző variációt is találhatnak. Ami biztosra vehető, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadást követő pénteket hívják így. Több évtizeddel ezelőtt, 1966-ban kapta ezt a nevet. Amerikában a hálaadás mindig a novemberi hónap negyedik csütörtökjére esik, és több évtizede hagyományosan itt kezdik meg az emberek a karácsony előtti nagy bevásárlást. A kifejezés Philadelphiából ered, és másfajta eseményekre is használták már a 19. században. A hálaadást követő első pénteki nyitvatartási nap már az 1920-as évek közepe óta létezik, mint a karácsonyi bevásárló szezon nem hivatalos megnyitója, mégis csak 1966 januárjában a philadelphiai rendőrség nevezte el így ezt a napot. Ez a pénteki nap mindig november 23-29 közé esik. A későbbiekben megpróbálták átnevezni ezt a napot „Big Friday” vagyis nagy péntekre, de az eredeti változat maradt meg a köztudatban.

Régebben a hatalmas forgalomra, a nagy közlekedési dugókra utalt ez a kifejezés, mert ezen a napon rendezték meg a városban, az akkor igen híres Army-Navy focimeccset. Rengetegen érkeztek erre az eseményre a városba, és a helyi lakosok nem nagyon örültek ennek. Tömegével érkeztek a turisták és a vásárolni vágyó emberek. A biztonság fenntartása érdekében ezen a napon minden rendőrnek extra szolgálatot kellett teljesítenie. Meg kellett védeniük a tömegben rejtőző tolvajoktól az üzleteket. A tömött városban nem volt könnyű a rendőrök dolga.

Napjainkra már világszerte ismertté vált ez a kifejezés, és a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba véglegesen. Manapság már az a hír járja, hogy leginkább arra utal a kereskedőknél és a médiában ez a kifejezés, hogy pirosból (ezzel a színnel jelölik a veszteséget) átmegy feketébe (ez a nyereség színe) a bevétel. A nagyvilágban a vásárlók ma már a „Black Friday” kifejezés hallatán a nagy karácsony előtti leárazásokra és az akciókra gondolnak azonnal. A kereskedők ezen a napon csökkentett árakkal próbálnak meg tömegeket bevonzani az üzletükbe és ezzel több forgalmat és bevételt generálni. Persze ilyenkor jócskán az eredeti árak alatt kínálnak minden terméket vásárlásra, amely szintén lehet veszteséges meghatározás, de a vásárlók számának megsokszorozása minden bizonnyal azért pozitív irányba emeli a végső bevételt. Bár ez a nap nem számít hivatalos ünnepnapnak, mégis sokan szabadnapot vesznek ki erre a napra. Persze a boltokban, a bankokban dolgozókat nem szívesen engedik el pihenőnapra ezen a napon.

A sajtó sokszor úgy harangozza be ezeket a napokat, mint az év legnagyobb kereskedelmi bevételét hozó eseményt. Persze manapság már több alkalommal is előfordul, hogy egy-egy leárazást megejtenek a kereskedelmi cégek, persze nem ekkora mértékben, és másképp is hívják. A „fekete péntek” mindig november végén kerül megrendezésre évente egy alkalommal. Ilyenkor van olyan üzlet, amely hosszított nyitva tartassál működik. Amerikában némelyik nagyobb üzletlánc már hajnalban megkezdi az árusítást, és olyan is előfordul, hogy ezen a napon 0-24 óráig tartanak nyitva. Az is előfordulhat, hogy a kedvezmények egy részét meghosszabbítják a péntek utáni hétvégére is. Minden valószínűség szerint ez bevételben is meghozza a várt eredményt. A legtöbb vásárló ilyenkor szinte biztosan felkeresi az akciókban résztvevő üzletek valamelyikét. Ahogy Philadelphiában is az utcán tömegek barangoltak üzletről-üzletre, ez ma sincs már másképp. Az emberek sokszor már a nyitás előtt hatalmas sorokban várakoznak az üzletek előtt, hogy minél előbb eljussanak a leértékelt termékekhez. 2008-ban még egy sajnálatos haláleset is történt a nagy tolongás alkalmával. New Yorkban egy bolti eladót tapostak el, mikor 5 perccel a nyitás előtt beszakították a vásárlók az üvegajtót. Egy másik államban Amerikában pedig lövöldözés tört ki két vásárlói csoport között, sajnos két ember itt is belehalt sérüléseibe. Fontos, hogy az emberek ilyenkor megőrizzék nyugalmukat, hogy az ilyen eseteket elkerüljék, és mindenki békében megtalálja a számára leginkább vonzó terméket.

Mivel ez az esemény a karácsonyi nagybevásárlás megkezdéséhez köthető, az online bevásárlás lehetőségének a megjelenésével még népszerűbbé vált. Egyre több ember válassza ezt a formáját a fekete pénteki akcióknak. Hiszen otthonról, a kellemesen meleg, befűtött szobából, egy laptop vagy számítógép segítségével egyszerűen és gyorsan elintézheti az ajándékok vagy a kiszemelt árucikkek beszerzését. Természetesen itt is figyelembe kell venni, hogy egy műszaki cikket vagy bármilyen más használati tárgyat könnyebb megrendelni, mint egy cipőt vagy egy ruhaneműt, amelyet azért nem árthat felpróbálni. Több ember akár befektetés céljából is vásárolhat ilyenkor, hiszen az akciók befejeztével valamennyi haszonnal, de nem teljes áron, megpróbálja eladni az olcsóbban vásárolt termékeket.

Kereskedelmi forgalomban Magyarországon először 2013. november 29-én tartottak „Black Friday” napot. Azóta is minden évben megrendezésre kerül, és évről évre egyre népszerűbbé válik. A legnépszerűbb termékek közé tartoznak az elektronikai cikkek, a divattal kapcsolatos termékek, valamint a játékok, elvégre mégiscsak közeledik a karácsonyi ajándékozás. Csak érdekességképpen említem meg, hogy a tavalyi évben már akciós repülőjegyet is lehetett fekete pénteken vásárolni némelyik légitársaságnál. Egyre több üzletlánc látta meg a fantáziát és a lehetőséget a vásárlói réteg kiszélesítésére a fekete péntek akció keretében. Ma már szinte minden jelentős kereskedelmi cég részt vesz ebben az akcióban valamilyen formában.

Az online „fekete péntek” eseménye 2014-ben érkezett meg először hazánkba. Ekkor nyitott meg hivatalosan az internetes portál. Itthon az online vásárlások közkedveltebbek, népszerűbbek, mint a hagyományos mód, a sorban állások, és a tömegek elkerülése miatt. Ma már több, mint 50 különböző webáruház érhető el az online portálon keresztül. Különböző akciókkal, 15 %-tól akár 50-60 %-os kedvezményekkel várják látogatóikat.  Egy biztos, világszerte az egyik legnépszerűbb akciós napról van szó, ahol minden vásárló megtalálja a kedvére való karácsonyi ajándékot.

Így lesz a végén a fekete péntekből, arany hétvége.

Jó vásárlást mindenkinek.