Spread the love

Az 2019-es naptári évben minden vásárolni szerető ember a „Black Friday” akcióját várja a leginkább. Az idén hivatalosan, november 29-én lesz megtartva, legalább is az Amerikai Egyesült Államokban ez a nap lesz a hálaadás utáni első péntek. Vagyis az a nap, amikor, ha nem is hivatalosan, de megkezdődik a karácsonyi bevásárló szezon megnyitása. A világ minden táján ilyenkor emberek milliói őrülnek meg szó szerint, annak a reményében, hogy akár a karácsonyi ajándékaikhoz, akár bármilyen más termékhez, jóval olcsóbban, akciós áron juthatnak hozzá. Vannak olyan fanatikusok, akik kifejezetten erre az egyetlen akcióra gyűjtenek egész évben, hogy ilyenkor a felhalmozott vagy megspórolt pénzből minél több terméket meg tudjanak vásárolni. Természetesen nagyon kevés olyan ember van, ha van egyáltalán, aki nem szeret olcsóbban vásárolni az eredeti árnál, hiszen senki sem a saját pénztárcája ellensége. Már nem hiszem, hogy van még olyan termékkör, vagy ha van, akkor nagyon kevés, amelyet ezen a napon ne lehetne valamivel olcsóbban, akciósan megvásárolni. Eleinte leginkább csak a műszaki cikkekre vonatkozott ez a leárazás, de utána ahogy évről évre egyre népszerűbbé vált és kezdett meghonosodni más országokban is ez a hatalmas akciós őrület, úgy csatlakoztak sorra hozzá a különböző cégek, cégcsoportok és a kisebb vagy a nagyobb vállalkozások és az üzletek is. Ma már külföldi utakat, repülőjegyeket, akár többmillió forint értékű autót és több különféle szolgáltatásokat is vásárolhatnak ezen a napon. Mindenki részt akar venni ebben a kereslet-kínálat akcióban, akár vásárlói, akár kereskedői oldalról, vagy akár mindkettőn egyszerre.

Az árakat minden kereskedő egyénileg szabja meg, persze a nagyobb cégcsoportoknál biztos vannak előírt szabályok bizonyos termékekre, de alapjaiban bizonyosan jól megtervezett és kikalkulált számítások után készítik el a leértékelt árukészletet, amelyet a vásárlói közösség elé bocsájtanak. A kifutó vagy beragadt termékeket nagyobb kedvezményekkel értékesítik, az újabbakat pedig csak annyira akciósan, hogy a mennyiségi eladás bőven megérje. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyengébb minőségű áruk, amelyeket esetleg már senki sem vesz meg teljes áron, ilyenkor még vonzóbbá válhatnak egy 70 vagy akár 80%-os leértékelés miatt. Természetesen a régebbi fejlesztésű készülékek is előtérbe kerülnek ilyenkor. Ezekkel nem biztos, hogy bármi baj van, csak már az újabb technológia miatt nem annyira nagy rá a kereslet, így lehet jóval olcsóbban hozzájutni. Természetesen azért nem árt a túlzottan nagy mértékű akciós, leértékelt termékeknek utána olvasni vásárlás előtt. Ruházatnál, divat és trend faktornál ez a tavalyi kollekciót jelenti, de ettől még hibátlan termékekről van szó, ha valakit nem érdekel az aktuális divat, akkor tetőtől-talpig olcsóbban felöltözhet!

Ma már szinte minden kereskedőnél vagy cégnél, üzleteknél előre megtervezik melyik termékből, mennyit értékelnek le eladás céljából. Ez az a nap, amikor minden eladó bízik az éves rekordbevételben. Ezért mindent meg is tesznek, kedvezve a vásárlóknak.

Vásárlói szempontból is természetesen megéri várni erre a napra, de mindenképpen fontos, hogy pontos tájékozottságra tegyenek szert, már az akciós nap előtt, hiszen a legjobb akciós portékákra általában már kora reggel, nyitásnál le kell csapni. Ehhez nem elég korán felkelni, főleg, ha online felületen történik majd a böngészés és a vásárlás is. Természetesen, ha személyesen vásárolnak, akkor mindenképpen érdemes már nyitás előtt odaállni az üzlet elé, hogy a megfelelő árucikket meg tudják vásárolni. Persze nem csak az itthoni online felületeken lehet jó akciókat kifogni, hiszen némelyik külföldi internetes weboldalon már a Black Friday nap előtt lehet kuponokat gyűjteni vagy fix áras akciókat kifogni.

Az akciós árakról vannak olyan felületek, ahol már a pénteki nap előtt adnak információkat, hogy melyik termékeket fogják biztosan leértékelni. A médiában is reklámozni szokta némelyik nagyobb cégcsoport az előre tudható akciós termékeket. Persze itt mindig nagy kérdés, hogy mekkora árukészlet áll a leértékelés mögött. Ez vonatkozik minden legalább 40 %-kal vagy a fölötti leértékelt akciós termékre, hiszen minden vásárló ezekre a termékekre vadászik elsősorban. Persze ki lehet fogni ezeket a termékeket, de gyorsnak és felkészültnek kell lenni a vásárlás előtt. Általában a legnépszerűbb termékeket hamar elkapkodják, ha nagyon magas a leértékelés mértéke, persze ez a cél, hogy minél több terméket vásároljanak meg. Ki van ez kalkulálva, és mindkét fél jó vásárt csinálhat.

A leggyakoribbak a 15 és 40 % közötti leértékelések, mert ez még mennyiségi eladás szempontjából is megéri a kereskedőknek. Érdemes követni a Black Friday hivatalos weboldalát, ahol már az akció elindulása előtt is találhatnak a leértékelt termékekről bővebb információt. Előfordulhat, hogy több tízezer forintot is megspórolhatnak akár egy terméken is, ha kellőképpen felkészültek az akció napjára. Természetesen minél nagyobb az értéke egy terméknek, annál nagyobb összeget takaríthatnak meg, persze az akciós nagyságától függően. Minél több terméket vásárolnak meg, minél nagyobb értékben, a nagyszámok törvénye alapján, annál több pénzt takaríthatnak meg.

A Black Friday napi leértékelés egy hatalmas őrületté vált a világ szinte minden országában. Ma már nem csak egy akciós nap a többi között, hanem szó szerint és nagybetűvel, „AZ ÉV AKCIÓS NAPJA”. Ez már egy ünnepnappá nőtte ki magát a vásárlók körében, még ha nem is hivatalos munkaszüneti nap. Hiszen, ha az lenne, senki sem tudna akciósan, olcsóbban vásárolni ezen a napon. Jó vásárlást és felkészülést mindenkinek az év akciós napjára, a 2019-es Black Friday napra, november 29-ére.